Hoe kun je vastgoed financieren? En welke financieringsmogelijkheden zijn er?

Hoe kun je vastgoed financieren?

1. Particuliere kredietverstrekkers

Particuliere kredietverstrekkers zijn vaak een populaire financieringsoptie bij vastgoedbeleggers. Deze investeringen worden niet gefinancierd door een bank, maar door een groep of particulier.

Aangezien deze leningen geen ingewikkelde goedkeuringen hoeven te ondergaan, zijn er vaak minder eisen om in aanmerking te komen, wat betekent dat ze ook gemakkelijker te verkrijgen zijn. Bovendien zijn particuliere kredietverstrekkers vaak meer bereid te investeren in risicovollere projecten. Investeerders zijn echter in staat om de lening terug te betalen voordat ze een tussentijds contract moeten ondertekenen.

Als het gaat om een vastgoed financieren, hebben particuliere kredietverstrekkers voor leningen voor startende bedrijven vaak hogere rentetarieven en kunnen zij ook grotere aanbetalingen of persoonlijke zekerheden eisen. Particuliere leningen hebben meestal kortere terugbetalingstermijnen dan traditionele leningen, gemiddeld slechts één of twee jaar.

2. Crowdfunding

Investeren in vastgoed was vroeger alleen voorbehouden aan mensen met veel geld. Echter, nadat de Arbeidswet van 2012 werd aangenomen, vonden investeerders die hun portefeuilles willen diversifiëren het veel gemakkelijker om dit te bereiken met vastgoed crowdfunding.

In plaats van persoonlijk te moeten zoeken naar panden om te renoveren, kunnen investeerders op vastgoed crowdfunding platforms bladeren om een geschikt project te vinden om in te investeren. Beleggingspanden financieren is één van de vele wekelijkse bezigheden als vastgoedinvesteerder. 

Investeerders kunnen dan kiezen voor de financiering van een vastgoedbelang tegen lage kosten, die zelfs minder dan €1.000 kunnen zijn. Ze kunnen dan de huur betalen of een deel van de winst innen nadat het project is voltooid. Met dit in gedachten komen crowdfunding projecten wel met een verhoogd risico.

Vergeleken met een traditioneel fix-and-flip model hebben investeerders niet veel controle over de uitkomst van een project. Houd er ook rekening mee dat het rendement van dit soort investeringen langer kan duren, afhankelijk van de structuur ervan. Als het project mislukt, is het de investeerder die het verlies neemt,  niet de bouwers.

3. Microkredieten

Microkredieten zijn meestal bedoeld voor nieuwere bedrijven of starters die kapitaal nodig hebben om verder te groeien. Zoals de naam al aangeeft, zijn deze leningen kleiner dan de leningen die doorgaans bij traditionele bankfinanciering worden aangeboden.

Lagere saldi betekenen dat microlening programma’s minder strenge eisen stellen om in aanmerking te komen, zoals een kredietscore, wat geruststellend kan zijn voor wie meer wil lenen dan zijn geld.

Geplaatst in: Page